هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس آغاز شد
پدر جغرافياي ايران:
معاندان براي تغيير نام خليج فارس هزينههاي گزافي ميکنند
پدر جغرافياي ايران در هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس گفت: ما ايرانيان به اثبات نام خليج فارس نيازي نداريم؛ ولي بدبختانه اکنون در شرايطي هستيم که معاندان با اين نام بازي ميکنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دکتر محمدحسن گنجي صبح امروز (پنجشنبه، هشتم ارديبهشتماه) در همايش ملي خليج فارس که توسط جهاد دانشگاهي در جزيرهي قشم برگزار شد، اظهار کرد: معاندان در شرايط مالي بهتري نسبت به ما قرار گرفتهاند و در تمام محافل تبليغاتي جهان با صرف هزينههاي گزاف، اعمال نفوذ ميکنند. آنها در تلاش هستند تا نامي ديگر در نقشهها و گفتوگوها شامل خليج فارس شود.
او که خردادماه امسال صدساله ميشود، با اشاره به اينکه حساسيت دربارهي نام خليج فارس از حدود نيم قرن پيش، با رخ دادن انقلابي در مصر و با هدف شهرتطلبي ايجاد شد، توضيح داد: از آن زمان ما بيدار شديم و درصدد اثبات نام خليج فارس برآمديم.
گنجي با اشاره به اقداماتي که بنياد ايرانشناسي براي معرفي نام خليج فارس از طريق چاپ کتاب انجام داده است، تأکيد کرد: وظيفهي ما اين است که با هر دليل و مدرکي که اثبات ميکند آبراه جنوب ايران هميشه خليج فارس بوده است، به معرفي اين منطقه بپردازيم. اينکه هر سال همايشهايي با عنوان خليج فارس برگزار ميشود، سبب پايداري بيشتر اين نام خواهد شد.
او ادامه داد: کاوش در آثار تاريخي اين منطقه نيز فرصتي را براي کشف دلايل بيشتر به دست ميدهد.
وي با بيان اينکه تا 50 سال پيش در بخش مطالعات شرقي و اسلامي دانشگاههاي دنيا، زبان فارسي نيز حاکم بود، بيان کرد: بايد افشا کرد که کشورهاي ساکن جنوب خليج فارس مبالغ سنگيني را براي تغيير نام اين آبراه خرج ميکنند. ما بايد در مقابل اين تلاشها، همايشهايي را برگزار کنيم و نتايج آن را به گوش مردم دنيا برسانيم. اکنون ثروت در دست عدهاي متمرکز است که از طريق آن در دنيا آشوبي را به راه انداختهاند.
به گزارش ايسنا، دبير همايش ملي خليج فارس نيز اظهار کرد: امروز خليج فارس براي ايرانيان دغدغهي ملي است و حساسيتهايي كه در قالب برگزاري همايشها يا ساخت مستندهايي خود را نشان ميدهد، نشاندهندهي شور و شعور ايرانيان است.
منوچهر جهانيان گفت: خليج فارس مرکزي براي همزيستي و تعاملات فرهنگي و اجتماعي مردم منطقه است. در روزگاري، امام قلي خان از کيان ايران اسلامي دفاع کرد و در دورهاي هم رزمندگان رشادتهايي را کردند. امروز نيز اين رسالت به گونهاي ديگر ادامه مييابد.
او در ادامه توضيح داد: 674 مقاله به دبيرخانهي هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس رسيده که در زمينههاي اقتصادي، تاريخي، فرهنگي، اجتماعي، جغرافيا، معماري و هنر هستند. تعداد مقالهها در دورهي پيشين اين همايش 521 مقاله بود که اين نشاندهندهي رشد 30درصدي تعداد مقالهها در دورهي هفتم است.
او يکي از راههاي تعاملهاي فرهنگي و اجتماعي را در خليج فارس و بين ملتها و دولتهاي منطقه، رونق بخشيدن به گردشگري دانست و ادامه داد: توسعهي گردشگري در جزيرهي قشم مشهود است.
جهانيان در پايان سخنان خود، اضافه کرد: برپايي نمايشگاه عکسهايي از قشم، کيش و جزاير مختلف، به صدا درآمدن زنگ خليج فارس در مدارس قشم در روز دهم ارديبهشتماه، رونمايي از تمبر و لوح يادمان روز ملي خليج فارس، و تقدير از برگزيدگان مقالات علمي و چهرههاي علمي و فرهنگي از جمله برنامههاي هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس هستند.
در ادامهي اين همايش، فرماندار قشم در سخناني بيان کرد: پرداختن به خليج فارس فقط حفاظت از منافع ملي نيست؛ بلکه مسائل اقتصادي و تجاري و بخصوص گردشگري نيز در آن نهفته است. مدارک باستانشناختي و مطالعات زبانشناختي انجامشده مبين نقش خليج فارس به عنوان يک شريان مهم است.
دريانورد هرمز در ادامهي سخنان خود با اشاره به مدارک تاريخي موجود دربارهي نام خليج فارس، گفت: در کاوشهاي انجامشده در محوطهي تاريخي نخل ابراهيمي به مطالبي رسيدهايم که مباني اصلي خليج فارس به شمار ميآيند. کشف اين محوطه در کنارهي خليج فارس به عنوان يک مقر حکومتي و بازرگاني از دورهي اشکانيان نشاندهندهي توسعهي فرهنگي و سياسي ايرانيان در کنارهي خليج فارس است. همين کاوشها سبب شد تا دهمين دورهي همايش بينالمللي باستانشناسي کشور براي اولينبار در خارج از تهران و در بندرعباس برگزار شود.
او تأکيد کرد: خليج فارس فقط خليج فارس است و نه خليج هميشه فارس. نام اين منطقه خليج فارس است؛ نه يک کلمه کم و نه يک کلمه زياد. آن عبارت به زماني مربوط است که ما تحت تأثير يکسري شائبهها قرار ميگيريم.
به گزارش ايسنا، رييس جهاد دانشگاهي نيز در اين همايش، گفت: خليج فارس نامي برجامانده از منابع کهن تاريخي است و نام اين منطقه با تاريخ ايران عجين شده است. متأسفانه در سالهاي اخير در کشورهاي حاشيهي خليج فارس با حمايت کشورهاي استکباري تلاشهايي براي ايجاد ترديد در اين مسأله انجام شده است؛ ولي پژوهشگران مستقل ترديدي در اين نام ندارند.
دکتر محمدحسين يادگاري با تأکيد بر اينکه خليج فارس در منطقهي خاورميانه مهمترين آبراه جهاني است، ادامه داد: در نتيجهي آموزههاي ديني، ايرانيان به اعتلاي تمدن بشري و ايجاد تفاهم فرهنگي در عين احترام به تفاوت فرهنگها ميپردازند و نسبت به همهي مرزهاي هويتي و جغرافيايي احترام ميگذارند و تحقير ديگر ملتها را در دستور کار ندارند.
او افزود: جهاد دانشگاهي مانند ديگر عرصههاي علمي و فرهنگي به دنبال حرکتهاي علمي با هدف صيانت از نام خليج فارس بوده و در اين راستا، همايش ملي خليج فارس را برگزار کرده است. اميد است اين همايش نگاهي براي پاسداري از نام و هويت خليج فارس و انتقال اين نام به نسل آينده باشد.
همچنين دکتر احمد پوراحمد ـ رييس هيأت علمي داوران هفتمين دورهي همايش ملي خليج فارس ـ در سخناني گفت: اثر خليج فارس را در کتيبههاي آشوريها متعلق به پنجهزار سال پيش مي بينيم. قديميترين نقشه در اطلاعات جغرافيشناسان به بابليها متعلق است که 4800 سال قدمت دارد. در اين نقشه جهان ترسيم شده و نخستين نقشهاي است که نام خليج فارس در آن ذکر شده است. اکنون اين نقشه در موزهي بريتانيا نگهداري ميشود.
اين استاد دانشگاه در ادامه به نمونههايي از منابع و مآخذ موجود از دورههاي مختلف تاريخي اشاره کرد که در آنها به نام خليج فارس اشاره شده و نام خليج عرب در برخي از آنها به منطقهاي که اکنون به نام درياي سرخ معروف است، اطلاق ميشود.
پوراحمد اين پرسش را مطرح کرد که چرا ما امروز نقش و جايگاه گذشته را نداريم و در پاسخ گفت: نام به اهتمام و نقشها برميگردد؛ بنابراين بايد اهتمام کنيم تا نقش خليج فارس را به آن برگرديم. اين امر برعهدهي جوانان، مسؤولان، دستاندرکاران و تمام ايرانيان است.
مديرعامل منطقهي آزاد قشم هم به عنوان آخرين سخنران مراسم افتتاحيهي همايش ملي خليج فارس، بيان کرد: کساني که به دنبال تغيير نام خليج فارس هستند، مانند کساني هستند که خود را به خواب زدهاند و نميتوان آنها را بيدار کرد؛ ولي آنها از اين موضوع غافلاند که با اين حرکت، نام خليج فارس ماندگار ميشود.
رضا موسوي با اشاره به اينکه در جزيرهي قشم آثاري متعلق به دورههاي ماد، ساساني و هخامنشي وجود دارد، ادامه داد: پيش از انقلاب از جزايرخليج فارس غافل بودند؛ اما بعد از انقلاب، اين جزاير رونق اقتصادي يافتند.
او با بيان اينکه کشورهاي جنوبي خليج فارس جزو سرحدات فرهنگي ايران هستند، گفت: خليج فارس ميتواند شرايط را براي توسعهي روابط بين کشورها ايجاد کند.
موسوي در پايان، توجه رسانهها و بخصوص صداوسيما را به اهميت ساخت برنامه و پوشش خبري مسائل مربوط به خليج فارس توجه داد و افزود: ما آمادگي داريم تا براي سال آينده، از نمايندگان استانهاي مختلف دعوت و جشنوارههايي را در زمينههايي مانند پوشش و اقوام ايراني در کنار همايش خليج فارس برگزار کنيم. همچنين ميتوان از استادان کشورهاي ديگر دعوت کرد تا همايش ملي خيلج فارس پس از هفت دوره برگزاري با همکاري جهاد دانشگاهي به همايشي بينالمللي تبديل شود.
به گزارش ايسنا، در اين همايش عنوان شد که زنجيرهاي انساني با حضور دوهزار دانشجو از دانشگاههاي قشم در سواحل اين جزيره تشکيل ميشود.
http://isna.ir/isna/NewsView.aspx?ID=News-1756945&Lang=P