درخت نخل سمبل پایداری، سخاوت و بخشندگی است. در نخلستان های کیش می توان این سخاوت و بخشندگی رو پیدا کرد.
نخل تنها یک درخت نیست
برای مردم جنوب «نخل» بسیار قابل احترام است. نخل تنها یک درخت نیست که در قدیم از آن ارتزاق میکردند؛ بلکه ریشه در فرهنگ و باورهای مردمان این دیار دارد. میراث گذشتگان است که همواره از نسلی به نسل بعد منتقل میشود.
مردمان این خطه از کشورمان بخشی از آداب، رسوم و باورهای اجتماعی خود را مدیون نخل میدانند. به وسیله آن، این فرهنگ و باورها را ماندگار و به ارث میگذارند.
نخل، اعتقاد، اقتصاد و اشتغال برخی از مردم از قدیم تاکنون بوده و هست. کمتر خانه و باغی پیدا میشود که نخل، کاشت اولیه آن نباشد. زیرا این درخت کم ادعا و همیشه سبز است که پا به پای مردم این خطه در برابر گرما و تند بادهای خاص این منطقه مقاومت میکند.
شباهت زیاد نخل به انسان
نخل شباهت زیادی به انسان دارد و شاید اشتراک در خلقت است. بنا به بیان رسول اکرم (ص) که فرمودند: «نخل از باز مانده گل آدم آفریده شده است» و واحد شمارش نخل نفر است.
درخت خرما اگر رهایش کنی احساس غربت میکند، شاید همین وجوه شباهت است که نخل داران در هنگام آبیاری، هرس و برداشت محصول با نخلها گفت و گو و نغمه سرایی میکنند.
اگر هنگام جابجایی، سر نخل صدمه ببیند خشک میشود، چون در سر نخل مادهای وجود دارد به نام”کَچ” که همانند مغز آدمی است. درخت نخل مثل آدمها در آب خفه میشود و اگر آب از سر نخل بگذرد مرگ درخت خرما حتمی است. سر هر درختی را اگر قطع کنند بیشتر شاخ و برگ میدهد به جز درخت نخل. اگر سر این درخت بریده شود خشک میشود و میمیرد، مثل انسان. اگر چوب نخل را هم بسوزانیم هیچ زغالی ندارد مثل آدمی.
بسیاری از اصطلاحاتی که برای انسان به کار میرود، برای درخت خرما هم به کار میرود. برای مثال مردم وقتی انسان بچهای را به دنیا میآورد، میگویند زایمان کرده است. زمانی هم که درخت خرما در فصل بهار خوشه در میآورد همین اصطلاح را به کار میبرند.
دوست قدیمی در نخلستان های کیش
هیچ چیز از درخت خرما دور ریخته نمیشود. خرما درون خودش یک دل دارد که داخل آن یک پنیر سفید رنگ است و وظیفه غذارسانی به شاخ و برگ را دارد. خوشه خرما کل مواد غذایی خودش را از آن میگیرد و دل خرما قابل خوردن و مقوی است. هنرمندان صنایع دستی نیز از شاخ و برگ نخل انواع صنایع حصیری مانند: کلاه، طناب، انواع سبد، زنبیل، جارو و بادبزن میبافند.
در روزگاری نه چندان دور نیز تنه این درخت، سقف محکم خانههای مردم بود و از شاخ و برگ و الیاف آن سایه بان تابستانی آرامش بخش درست میکردند.
نخل، متفاوت با دیگر درختان
نخل و نخلستان حکایت غریبی دارد که حتی بارور شدن نخلها نیز با دیگر گیاهان متفاوت است. شاید از این روست که دین اسلام برای نخل جایگاه و تقدس ویژهای قائل است، درخت خرما یا نخل پیشینهای چند هزار ساله دارد و در قرآن کریم ۲۱ مرتبه نام خرما و رطب ذکره شده است.
پرورش نخل در نخلستان های کیش
نخل زینت جزیره کیش است و در سراسر جزیره کیش می توان این درخت را دید. پرورش نخل در کیش از سابقه دیرینه ای برخوردار بوده و اغلب جهانگردانی که در سده های گذشته از کیش دیدار کرده اند به وجود نخلستان های انبوه در این جزیره اشاره نموده اند.
یکی از نخلستانهای کیش “باغ بهشت” است. تنها نخلستان به جای مانده از دوره های گذشته که در غرب محله سفین واقع شده است. از جمله زیباترین نخلستان های کیش که به ویژه در هنگام غروب آفتاب چشم اندازی زیبا و تماشایی دارد.
نخلستان های طلوع و غروب دیگر نخلستان های جزیره کیش هستند. همچنین در سمت شرقی پارک آهوان نیز می توان در میان نخلستان به تماشای غروب زیبای کیش نشست.
خواص درمانی خرما
خرما میوهای است شیرین، خوش طعم و انرژیدهنده که دارای طبیعت گرم و خشک است که ویتامینهای متعددی دارد. به عنوان مثال ویتامین A موجود در آن سبب تقویت بینایی چشم میشود. خرما به واسطه داشتن ترکیبات متعدد، در پیشگیری و کنترل بسیاری از بیماریها نیز نقش دارد؛ پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، حوادث مغزی و پیشگیری از بروز برخی سرطانها، در مورد خرما مطرح شده و به اثبات رسیده است.
همچنین خرما در درمان برخی بیماریهای دیگر مانند زخمهای بدخیم، اختلال در جذب و دفع غذا، بیماری ام. اس و برونشیت توصیه شده است. اغلب متخصصین توصیه میکنند که هنگام نوشیدن چای، خرما را جایگزین قند یا شکر کنید. زیرا خرما دارای قند طبیعی است. این نوع قند به سرعت جذب میشود و در نتیجه بر قند مصنوعی ارجحیت دارد. همچنین اگر مدتهاست که از خواب راحت و آرام بینصیب ماندهاید، هر شب یادتان باشد پیش از خوابیدن، یک لیوان شیر گرم با چند عدد خرما میل کنید.
در عین حال خرما دارای ویتامینهای A و C است که سبب تقویت ناخن، رشد مو و طراوت و زیبایی پوست میشود. ویتامینهای موجود در خرما، سبب تقویت رشد و حفظ سلامت دهان و دندان میشود. خرما بسیار مغذی و انرژیزا است و مصرف آن در هنگام فعالیتهای بدنی، ورزشی و انجام کارهای فکری و ایام روزهداری میتواند مفید باشد. خرما یکی از مواد مؤثر در بهبود حافظه بوده و منبع مناسبی از ویتامینهای گروه B، سلنیوم، آهن و منگنز است و به این ترتیب میتواند ماده غذایی مناسبی برای تقویت حافظه باشد.