دركارگاه آموزشي شبكه ملي امدادونجات بستانداران دريايي اعلام شد:
كاهش آماربه گلنشستن دلفينها بعد از آموزش مردم
خسارات استفاده ازتورهاي غيرمجاز ريزچشمه دركيش
مديركل اكوبيولوژي دريايي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به استفاده غيرمجاز برخي صيادان محلي كيش از تورهاي ريزچشمه گفت: كيش يك منطقه آزاد است و تحت مديريت سازمان محيط زيست نيست اما از مسوولان منطقه آزاد كيش خواستهايم كه اين مساله را پيگيري كنند.
به گزارش خبرنگار«محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، كارگاه آموزشي شبكه ملي امداد و نجات بستانداران دريايي كه امروز در محل سازمان حفاظت محيط زيست برگزار شد اميد صديقي ـ مدير كل اكوبيولوژي دريايي سازمان حفاظت محيط زيست ـ با اشاره به اين كه حضور دلفينها در دريا نشانه سلامت آن اكوسيستم است گفت: بستاندارهاي دريايي ارزش مطالعه تحقيقاتي زيادي دارند.
وي درباره برخي علل مرگ و مير اين بستانداران، گفت: مرگ دسته جمعي آنها كه به علت وابستگي اجتماعي اين گروه ازبستانداران است كه با حركت به ساحل به دو صورت گروهي و انفرادي رخ مي دهد؛ مرگ و مير گروهي زماني اتفاق ميافتد كه از يك گونه دلفين بيش از دو عدد را داشته باشيم.
صديقي برخي ديگر از علت مرگومير اين بستانداران را اين گونه برشمرد و گفت: سموم طبيعي، دنبال شدن توسط حيوانات شكارگر، شرايط آب و هوايي(مثل توفان)، آلودگيهاي طبيعي(مثل صوت زلزلههاي زير دريا) و آلودگي منابع انساني كه باعث ميشود اين موجودات نتوانند جهتيابي كنند و در نتيجه به ساحل بيايند و همچنين صيد و صيادي به عنوان مهمترين عامل مرگ و مير بستانداران دريايي است.
وي در ادامه سخنانش برخي اهداف شبكه امداد و نجات را به حداقل رساندن خطرات بستانداران دريايي براي انسانها واستفاده از اين موجودات به عنوان منبع اطلاعاتي عنوان كرد و گفت: اين شبكه ملي در سازمان حفاظت محيط زيست شكل گرفته و ثبتنام و عضويت در آن از طريق سايت EPO.IR ممكن است.
به گزارش ايسنا، صديقي تاكيد كرد: به افراد عضو در اين شبكه آموزشهايي ارايه مي شود تا بتوان تعداد بستانداران به گل نشسته را كاهش دهيم.
مدير كل اكوبيولوژي دريايي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اين كه گروههاي درگير نجات بستانداران دريايي به دو گروه مردم محلي و گروههاي كارشناس تقسيم ميشوند، گفت: كارشناسان شامل سازمان شيلات، دامپزشكي، مراكز علمي، سازمانهاي محلي(فرمانبرداري، آتش نشاني و …) و نيروي انتظامي است.
صديقي مهمترين كار نيروهاي محلي را اطلاعرساني سريع به مركز امداد و نجات بستانداران دريايي دانست و گفت: آنها بايد حادثه را به دقت گزارش و شرايط حيوان را ارزيابي كنند. راههاي دسترسي به ساحل را بگويند و عكس و فيلم تهيه كنند. همانطور كه در حادثه جاسك علت دير رسيدن گروه امداد و نجات، فقط توانستيم از عكسهاي مردم محلي استفاده كنيم.
وي همچنين به برخي «بايدها و نبايدها» هنگام روبرو شدن مردم محلي به پديده گل نشستن نهنگها و دلفينها، گفت: مردم نبايد خودسرانه حيوان را به آب برگردانند و براي جلوگيري از صدمه ديدن باله گودال كوچكي زير باله حفر كنند و هم چنين منفذ تنفسي او را باز نگه دارند و براي جلوگيري از آفتاب سوختگي نيز سايباني براي آن ايجاد كنند.
صديقي در پايان در پاسخ به سوال يكي از مخاطبان علت كشته شدن 152 دلفين در سواحل جاسك در سال گذشته را صيد و صيادي در منطقه خور كراني و شرايط آب و هوايي در منطقه دوم بيان كرد.
وي تاكيد كرد: در صورت فقدان واكنش در حيوان يا دماي 42 درجه سانتيگراد يا جراحات شديد يا خونريزي قابل توجه در حيوان، مرگ دهي به زندگي جانور اولويت دارد.
مدير كل اكوبيولوژي دريايي سازمان حفاظت محيط زيست همچنين در پاسخ به استفاده غيرمجاز صيادان محلي كيش از تورهاي ريز چشمه گفت: كيش يك منطقه آزاد است و تحت مديريت سازمان محيط زيست نيست اما از مسوولان منطقه آزاد كيش خواستهايم كه اين مساله را پيگيري كنند. در عين حال اگر سازمان محيط زيست در آنجا مستقر شود، كنترل اين مساله خيلي جديتر خواهد شد.
نشانهها حاكي از كاهش آمار به گل نشستگي دلفينها بعد از آموزش به مردم است
در ادامه مشيري ـ مسوول يك سازمان مردم نهاد ـ كه در زمينه امداد بستانداران دريايي فعاليت ميكند ، گفت: تاكنون 52 كارگاه براي آموزش 2531 نفر از ساكنان محلي در سيستان و بلوچستان، هرمزگان وبوشهر تشكيل شده است و نشانه ها حاكي از كاهش آمار به گل نشستگي دلفينها بعد از آموزش به مردم در اين ناحيه است.
به گزارش ايسنا در پايان اين مراسم از نفرات برگزيده مسابقات نقاشي و مقالهنويسي راپمي تقدير شد.
http://isna.ir/ISNA/NewsView.aspx?ID=News-1785210