شکوه عزاداری در کیش؛ از محله اتباع خارجی تا دل تاریخ جزیره
کیش- مردم جزیره کیش چه آنها که آبا و اجدادشان حدود یک هزار سال قبل در شهر حریره می زیستند و چه آنها که از دیگر نقاط میهن اسلامی در دهه های گذشته دست در دست بومیان جزیره را ساخته اند، این روزها و شب ها عزاداری های باشکوهی در سوگ سرور و سالار شهیدان برپا می کنند.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا، از نخستین روز محرم تابلوهای راهنما در سطح جزیره کیش نصب شده است که محل فعالیت 38 هیات مذهبی را به مردم و گردشگران این جزیره معرفی می کند.
شمار هیات های عزاداری در کیش بیش از چهل هیات مذهبی عنوان شده و علاوه بر آن، شمار از متدینین در منازل شخصی خود مجالس سوگواری را برپا می کنند.
در این محافل مذهبی که بیشتر شب ها و با پایان ساعت کار روزانه در گوشه گوشه جزیره شکل می گیرند، علاوه بر آیین های سنتی بومیان جزیره، آیین های بومی سایر مناطق ایران اسلامی نیز در جریان است که از این منظر، ویژگی کم نظیری است.
این مجالس عزاداری مورد توجه گردشگران خارجی نیز هست. چشمان کنجکاو این گروه از گردشگران در نزدیکی یکی از تکیه هایی که در مجاورت محل اقامت شمار زیادی از مراکز اقامتی اتباع خارجی موسوم به چنج ویزا برپا شده است، این آیین مذهبی را رصد می کند.
یکی از کارکنان ایرانی یک مرکز اقامتی گردشگران خارجی می گوید: برخی از گردشگران در ارتباط با آیین های سوگواری سووال می پرسند و پس از آن که با گوشه ای از فلسفه این آیین ها آشنا می شوند، عشق مردم ایران به امام حسین (ع) را ستودنی می خوانند.
در این میان، جای خالی بروشورهایی به زبان انگلیسی درباره آیین های محرم در کیش دیده می شود.
این شب ها و در قلب منطقه تجاری گردشگری کیش که شمار زیادی از بازارها و هتل ها را در خود جای داده است، چند هیات مذهبی فعال هستند که عاشقان ابا عبدالله (ع) از کیش و دیگر نقاط میهن اسلامی را گردهم می آورند.
شماری از گردشگران جزیره کیش نیز فرصت فراهم شده در این تکیه ها و هیات ها را برای عرض ارادت به ساحت امامت و ولایت غنیمت می شمارند و نتیجه حضور شمار زیادی از مردم در مجاورت بازار پانیذ می شود.
یکی از بومیان کیش می گوید: شمار سوگواران حسینی در شب های آینده و در زمان گردهمایی شبانه هیات ها در مسجد امام حسن مجتبی (ع) و اسکله تفریحی در روز عاشورا به حدی زیاد می شود که فکر نمی کنید کیش این حجم زیاد از جمعیت را در خود جای داده است.
در زمینه آیین های سوگواری محرم ویژه بومیان جزیره کیش منبع جامع و پژوهش مستندی وجود ندارد.
پای صحبت بومیان کیش که بنشینیم، آنها به شما خواهند گفت که سبک عزاداری بومیان در قالب سینه زنی است و زنجیرزنی بعدها از طریق مهاجران به جزیره وارد شد.
غذای نذری روزهای هفتم و دهم محرم از ضمیمه های آیین های سوگواری در کیش است.
شیعیان بومی کیش به ترتیب به نیت توسل به حضرت ابوالفضل و امام حسین (علیهما السلام) روزهای هفتم و دهم محرم اقدام به پخت نذری می کنند.
آیین عروسی نمادین حضرت قاسم (ع) فرزند امام حسن مجتبی (ع) از دیگر آیین هایی است که در طول سالها در دل تاریخ جزیره در ماه محرم جریان داشته است.
دو حسینیه فعال در منطقه صفین کانون برگزاری این آیین هستند که هر سال شب هشتم محرم برگزار می شود.
در این آیین، شیعیان بومی کیش سینی هایی پر از حنا و گل را در دست گرفته از حسینیه فاطمه الزهرا (س) به حسینیه طالقانی می روند.
در این مراسم دو نفر عروس و داماد با لباس های سبز وارد مجلس شده و عزاداران که از قبل نذر داشته با سینی های پر از شیرینی، میوه، شمع و بخور وارد مجلس شده و با سردادن صلوات چراغ های مجلس را خاموش کرده و فضایی حزن انگیز در مجلس برپا می کنند.
یکی از بومیان می گوید: در مقطع پایانی این آیین حزن آلود، هر کسی نیت می کند، شمعی بر می دارد یا حنا؛ حاجت روا که شد، می آید به جای آن حنا یا شمع می گذارد و این آیین، سینه به سینه در نسل های مختلف بومیان کیش منتقل شده است.
گهواره های نمادین با عشق به طفل شیرخوار صحنه کربلا، حضرت علی اصغر (ع) در آیین عزاداری روز تاسوعای بومیان کیش جایگاه ویژه دارد.
نرگس خاتون از بومیان جزیره می گوید: روضه حضرت علی اصغر (ع) جانسوز و جان گذاز است؛ کم نیست تعداد خانم هایی که بچه دار نمی شدند و در این آیین سوگواری حاجت خود را گرفته اند.
در این میان، آیین سوگواری شیرخوارگان حسینی هرچند در دل تاریخ جزیره ریشه ندارد، اما در سال های اخیر با اقبال بانوان کیش رو به رو شده است.
کیش امروز با جمعیتی در حدود 28 هزار نفر صحنه همزیستی مسالمت آمیز اقوام و مذاهب مختلف است.
آیین تشت گذاری از جمله آیین های سوگواری است که 12 سال قبل از سوی آذری های مهاجر به کیش سنگ بنای آن نهاده شده است.
امیری مسوول هیات آذری های مقیم کیش قدمت آیین تشت گذاری را مربوط به 500 سال گذشته می داند.
وی می گوید: این مراسم به یاد ایثار و فداکار امام حسین (ع) و یاران باوفایش و با یادآوری اقدام آن حضرت در موافقت با سیراب کردن حر بن ریاحی که در آن مقطع زمانی در سپاه یزید بود و سپاهیان همراه وی برگزار می شود.
در مراسم تشت گذاری مقداری آب از دو کوزه بزرگ داخل تشت ریخته می شود و مردم با کوزه، جام و ظروف کوچک از آب این تشت ها به عنوان تبرک برمی دارند.
آیین خیمه سوزان به همراه نمایش صحنه کربلا در روز عاشورا از دیگر آیین هایی است که از 20 سال پیش در کیش آغاز شده است.
در این آیین، شماری از مردم شهر کیش خیمه های چهار گوش، گنبدی و مخروطی را برپا می کنند.
حرکت نمادین کاروان امام حسین (ع)، اسیران کربلا، قربانی کردن، اقامه نماز ظهر عاشورا، تشییع نمادین پیکر شهدای کربلا، سوزاندن خیمه ها، مراسم شام غریبان، برپا کردن دوباره خیمه ای سیاه رنگ با نام خیمه حضرت زینب (س) و روشن کردن شمع در کنار این خیمه از دیگر بخش های آیین های سوگواری ماه محرم در کیش است.
شما نیز اگر تجربه سفر به کیش درماه محرم را دارید با ما در میان بگذارید: سفر به کیش در ماه محرم