ماه میهمانی خدا که از راه می رسد همه دلها مملو از عشق و محبت الهی و سفره های افطاری غرق نور و صفا می شود ، سفره هایی ساده اما پربرکت ،کریمانه و دور از هر گونه تجمل و فخر فروشی ، سفره هایی که در آن حضور فقیر و غنی کنار هم محبت و همدلی را به دنبال دارد.
یکی از آداب مسلمانان در ماه مبارک رمضان افطاری دادن به دوستان ، اقوام و خویشاوندان ، همسایگان و از آن مهمتر به نیازمندان و یتیمان است ، این سنت حسنه که از دیرباز وجود داشته نه تنها دارای ثواب و پاداش اخروی است بلکه اثار فردی و اجتماعی زیادی به دنبال دارد .این سنت که در ماه رمضان نمود دارد متاسفانه گاه به سبب تجمل گرایی ، ریخت و پاشهای بیهوده و فخر فروشی مورد غفلت واقع میشود.
افطاری دادن از سنتهای ارزشمندی است که ریشه در ایمان مردم دارد و همه تلاش می کنند از ثواب انجام این کارنیک عقب نمانند ، شاید یکی از دلایل اصلی این سنت را بتوان توجه بیشتر به نیازمندان و فقیرانی دانست که برای تهیه مایحتاج ضروری خود یعنی غذا با مشکل روبرو هستند و دلیل دیگر آن را نیز می توان ایجاد انس و و حدت در میان مسلمانان و با خبر شدن از حال و مشکلات یکدیگر دانست .
آیات بسیاری در قرآن کریم و همچنین روایات معصومین (ع) به ثواب افطاری اشاره دارد . خداوند کریم در آیه 5 تا 8 سوره انسان (دهر) به سیره و سنت اهل بیت (ع) در اطعام وافطاری دادن اشاره می کند و میفرماید؛ آنها برای خشنودی خدا از غذای خودشان به مسکین و یتیم و اسیر میدادند تا این گروه از جامعه از نعمتهای خدا بهرهمند شوند اما نکتهای که در آن تاکید شده این است که اهل بیت (ع) نه برای پاداش و نه برای تعریف و تمجید بلکه تنها برای رضای خدا از غذای خود گذشته و آن را به افراد نیازمند هدیه دادند، در حالی که خود به آن غذا نیاز داشتند و خداوند به همین سبب آنها را در مقام صالحین و نیکان قرار داده است .
پیامبر اکرم (ص) در ثواب افطاری دادن می فرمایند ،هر کس مومن روزه داری را در ماه رمضان افطاری دهد، پاداشی برابر با آزاد کردن یک بنده نزد خدا داشته، و عمل وی سبب آمرزش گناهان گذشته وی می شود.
امام کاظم (ع) نیزمی فرمایند ، افطاری دادن به برادر روزه دارت از گرفتن روزه (مستحبی) بهتر است.
امام صادق (ع) هم در این زمینه می فرمایند:هر کس مومن توانگری را غذا دهد پاداش او مانند آن است که برده ای از نسل اسماعیل را از قربانی شدن برهاند و هر کس مومن نیازمندی را طعام دهد برایش پاداشی برابر آن است که صد برده از نسل اسماعیل را از قربانی شدن برهاند .
افطاری دادن ها و دور هم جمع شدن ها افزون بر افزایش محبت و عطوفت سبب شادمانی و و خوشحالی بین اقشار مختلف جامعه می شود .
جزیره کیش با وجود جمعیت کم 27 هزار نفری ، ایرانی کوچک با اقوام مختلف است که هر ساله و بر اساس رسم دیرینه و سنت خداپسندانه ،خیرین ، بازاریان و دست اندرکاران برنامه های فرهنگی در سازمان منطقه آزاد کیش و متولیان مساجد با گستراندن سفره های ساده افطاری در مساجد و مراکز خرید ،روزه داران را میهمان سفره های پربرکت الهی می کنند.
مردم کیش نیز هر شب پیش از نماز با حضور در جلسات جزء خوانی قرآن در مساجد و حسینیه ها از فضایل این ماه پربرکت استفاده می کنند؛حضور مردم از بزرگ و کوچک در مساجد نشانه ایمان ، انسجام و همدلی مردم است که همه در این ماه نورانی و پرفیض را میهمان خوان کریم خداوندی می دانند و برای نمایش بندگی و خلوص در پرستش خدای سبحان در صفوف به هم فشرده نماز شرکت می کنند و پس از از آن فقیر و غنی با گردهم آمدن بر سر سفره هایی ساده از برکات الهی بهره می برند .
نان ، پنیر ، خرما و چای ترکیب اصلی این سفره های ساده است .در برخی مساجد نیز با کمک خیرین شام هایی ساده نیز به این خوان نعمت اضافه می شود .
امام جمعه موقت کیش در مورد ضرورت سادگی سفره های افطار به تاکید دین اسلام بر پرهیز از اسراف و تجمل در این زمینه اشاره کرد و گفت : سادگی سبب می شود بسیاری از مردم از این خوان نعمت برخوردار شوند و با پرهیز از هر گونه کبر و فخر فروشی در کنار یکدیگر بیشتر به معنویت موضوع توجه کنند.
حجت الاسلام یوسف پور با بیان اینکه برنامه های افطاری دادن تنها برای خوردن و سیر شدن نیست افزود : مسلمانان در این برنامه ها صله رحم میکنند و از حال برادران خود آگاه میشوند.
وی در مورد فلسفه افطاری دادن به ایرنا گفت : گرسنگی کشیدن در این ماه درک رنج گرسنگی فقیران است ، خداوند با این وسیله می خواهد مردم بدانند در بندگی خدا تفاوتی میان فقیر و غنی نیست و قلب توانگران را به فقرا پیوند دهد .
حجت الاسلام سید محمد حسینی امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی(ع) نیز ساده بودن را ز نکات مورد توجه دین اسلام خواند و افزود : در کیش نیز به پیروی از همین دستور سفره های ساده افطاری گسترده می شود و فقیر و غنی در کنار هم افطار می کنند.
محمد گودرزی یکی از شرکت کنندگان در افطاری هر شب مسجد افطاری دادن را سنت حسنه دینی عنوان کرد و گفت : این حرکت خدا پسندانه روحیه همکاری و مشارکت در کارهای خیر را بین جوانان افزایش می دهد .
وی افزود : ماه رمضان بهترین ماه خداست که همه را از فقیر و غنی بر سر یک سفره جمع می کند .
ندا سماواتی گردشگری از تهران گفت : این سال دوم است که در ماه رمضان به کیش می آیم و از مراسم مساجد کیش و به ویژه افطارهای دسته جمعی در این ماه لذت می برم ، حضور پررنگ کودکان و نوجوانان در مساجد دیدنی است .
حمید یک روزه اولی است که در کنار پدرش وظیفه توزیع افطاری در بین روزه داران را دارد اظهار داشت : لذتی اینکار وضف نشدنی است اینکه یک ماه چه فقیر و چه غنی بر سر یک سفره جمع می شوند حس زیبایی در آدمی ایجاد می کند.
زهرا حمیدی یکی از کیشوندان افطاری دادن در مساجد کیش را سنتی پسندیده عنوان کرد و گفت : این کار سبب کسانی که روزه نیستند نیز با حضور در مساجد از برکات معنوی این ماه بهره مند شوند .
نادر امانی افطاری خوردن در مسجد را لذت بخش دانست و افزود : حضور در مساجد علاوه بر برکات معنوی سبب می شود کسانی که به دلیل مشغله ها از یکدیگر بی خبرند از حال هم با خبر باشند.
سعید که برای کار از بشاگرد به کیش آمده است و دوراز خانواده زندگی می کند به ایرنا گفت : دو سال است در ماه رمضان میهمان سفره الهی هستم ،خوب بود خیرین و بازاریان در مناسبت های مختلف چون جشن ها و اعیاد نیز این سنت حسنه را به شکل های مختلف اجرا کنند و از افراد کم درآمد به این شکل حمایت کنند.
کارهای ارزشمندی چون افطاری دادن های ساده نشان می دهد که می توان با سادگی و صمیمت کارهای بزرگی انجام داد و حس همدلی و کنار هم بودن را دور از هر گونه تجمل و زرق و برق تجربه کرد و از تک تک لحظه های زندگی لذت برد .
اگر قصد سفر به جزیره کیش در ماه رمضان را دارید گفتگوهای مسافران درباره سفر به کیش در ماه مبارک رمضان را ببینید.