عليرغم موضعگيريهاي مختلف اعلام شد
راهاندازي بازار خريد و فروش اشياي تاريخي در “كيش ” و “قشم ” تا پايان پاييز
خبرگزاري فارس: با وجود موضعگيريهاي مختلف درباره طرح موضوع راهاندازي بازار خريدوفروش اشياي تاريخي، معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي از راهاندازي اين بازار در “كيش ” و “قشم ” تا پايان پاييز امسال خبر داد.
به گزارش خبرنگار جامعه فارس، در حاليكه از اوايل امسال يعني زمان اعلام خبر “راهاندازي بازار خريد و فروش اشياي فرهنگي تاريخي توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ” برخي كارشناسان واكنشهاي متعددي را نسبت به اين موضوع نشان دادند و اين حركت را در واقع باز گذاشتن فضا براي اقدامات قاچاقچيان عنوان كردند، سيد مسعود علويان صدر؛ معاون حفظ، احيا و ثبت آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در گفتوگو با خبرنگار فارس درباره آخرين وضعيت راهاندازي اين بازار اعلام كرد: بازار خريد و فروش اشياي تاريخي تا قبل از پايان پاييز در مناطق آزاد “كيش ” و “قشم ” راهاندازي ميشود.
وي ادامه ميدهد: آييننامهاي تحت عنوان حمايت از مالكان و فروشندگان اموال فرهنگي و تاريخي مجاز به تصويب هيئت وزيران رسيده است كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مكلف به مكانيابي مناسب براي آن شد.
علويان صدر تصريح ميكند: در همين راستا دو منطقه آزاد “كيش ” و “قشم ” به عنوان مكانهاي مناسب براي بازار خريد و فروش اشياي تاريخي انتخاب شده است و قرار است در هر دو منطقه اين بازارها راهاندازي شود.
عليرغم دغدغه اينكه فروش “مجاز ” آثار فرهنگي تاريخي چه عواقبي ميتواند داشته باشد، برخي از كارشناسان ميراث فرهنگي آبوهواي شرجي اين مناطق را نيز عامل مخرب اشياي تاريخي ميدانند.
جلوگيري از خروج اشياي تاريخي به خارج از كشور
————————————————————-
به گفته امالبنين نعمت گرگاني؛ مدير كل موزهها و اموال منقول سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مردم ميتوانند براي فروش اشياي تاريخي خود به اين بازار مراجعه داشته باشند، تشكيل اين مركز خريد و فروش باعث ميشود اموال فرهنگي تاريخي مجاز به جاي اينكه از كشور خارج شوند در داخل كشور به فروش برسند. معمولاً اشياي فرهنگي تاريخي به صورت غيرقانوني از كشور خارج ميشوند و ممكن است دارندگان آنها نيز براي خروج اين اشيا مبادرت كنند اما چنانچه مكانيسمي داشته باشيم كه در داخل كشور بتوانيم خريد و فروش اين اشيا را مديريت كنيم طبيعتاً از خروج آنها نيز جلوگيري خواهيم كرد.
مدير كل موزهها و اموال منقول سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ادامه ميدهد: در واقع با راهاندازي مركز خريد و فروش اشياي تاريخي، بازاري را كه در كشورهاي حاشيه خليج فارس در اين زمينه وجود دارد به داخل كشور ميكشانيم.
گرگاني با بيان اينكه در حال حاضر نخستين گام براي راهاندازي مركز خريد و فروش اشياء فرهنگي تاريخي مجاز برداشته شده است، تصريح ميكند: مديريت و امور اجرايي اين مركز را به بخش خصوصي واگذار خواهيم كرد اما سازمان ميراث فرهنگي به عنوان ناظر بر عملكرد آنها نظارت خواهد داشت.
عبور اشياي تاريخي از فيلتر براي ورود به بازار
——————————————————-
حميد بقايي؛ رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز درباره راهاندازي بازار اشياي تاريخي ميگويد: بايد مراكزي تحت نظر خودمان داشته باشيم كه بتوانند اشيا را قيمت گذاري كنند و سپس وارد بازار خريد و فروش كنند.
وي ادامه ميدهد: ايجاد يك مكانيسم نظارتي هيچ اشكالي ندارد و ورود به اين مراكز هم نبايد انحصاري باشد هر كسي بايد بتواند به اين بازارها راه پيدا كند. حتما اشياء بايد از فيلتر رد شوند و بعد وارد اين بازار شوند.
مسئولان سازمان ميراث فرهنگي بر اين موضوع تأكيد دارند كه اشيايي در اين بازار به فروش خواهند رسيد كه ارزش تاريخي بالايي ندارند و در واقع به نوعي آثار قديمي موروثي موجود در خانههاي مردم هستند اما در قانون اساسي فروش هر نوع شيء تاريخي ممنوع اعلام شده است. بايد منتظر بود تا پس از افتتاح، مشخص شود چه ساز و كاري براي مديريت اين بازارها لحاظ شده است و چه اشياي فرهنگي تاريخي در اين بازارها به فروش خواهد رسيد. آيا آثاري است كه جايگاه موزهاي دارد يا به گفته برخي مسئولان متعلق به تاريخ معاصر كشور است.
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8908010201