جشنواره موسیقی کیش «یامال» به معرفی فرهنگها، قومیتها و سنتها در سواحل جنوبی ایران می پردازد. آشنایی و معرفی بر اساس رنگآمیزی در سواحل جنوبی از دریای عمان تا خلیج فارس شامل استانهای جنوبی ایران میباشد. موضوع محوری جشنواره موسیقی کیش «یامال» آفرینش آثار با کلام و بدون کلام، مبتنی بر اشعار حماسی با گویش و زبان قومی به همراه حرکات آیینی و بومی با مضامین حماسی و صلح و مهرورزی استوار است.
یامال به معنی موسیقی کار جنوب ایران است.
موسیقی کار، موسیقی اعیاد، مولودخوانی و مراسمهای بومی، سازها ویژگیهای خود را دارند که در این جشنواره به شکل خاص دیده شوند.
موسیقی جنوب ایران، به رغم تنوع و تکثر، چنان با جلوه های حیات فردی و گروهی اقوام این سرزمین پیوند مستحکم داشته که کمتر آداب و مناسک و یا رفتارهای آیینی ای را در بین مردم این منطقه از کشورمان را میتوان یافت که با ساز و آواز همراه نشده باشد. از این رو موسیقی جنوب ایران، یکی از منابع مهم تاریخ شفاهی محسوب میشود. منبعی که آینه تمام نمای وقایع و اتفاقات تاریخی و اجتماعی فرهنگ قومی، در قالب آفرینش ترانههای اجتماعی و سیاسی و شرح دلاوری های مردمان این سرزمین است.
مهمترین هدف برگزاری رویداد موسیقیایی جزیره کیش، مورد توجه قرار دادن کیش با سابقه تاریخی و دیرینه خود از نظر فرهنگی و موسیقایی است. در کنارآن رونق کسب و کار در جزیره، ایجاد جاذبههای گردشگری و آشنایی با فرهنگ بومگردی می باشد.
اهداف جشنواره موسیقی «یا مال»
از بزرگترین اهداف جشنواره این است که کیش با سابقه تاریخی و دیرینه خود از نظر فرهنگی و موسیقیایی مورد توجه قرار گیرد. در پی آن معرفی سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان برگزارکننده جشنواره و پایهگذار یک گردهمایی فرهنگی و هنری فاخر، بزرگ و سالیانه در سطح کشور در جهت جذب گردشگران داخلی و خارجی و تقویت صنعت توریسم بین الملل در راستای معرفی جزیره زیبای کیش بعنوان مقصد و کالای برتر گردشگری در راستای گردشگری هنری میباشد.
– رونق کسب و کار در جزیره کیش و ایجاد جاذبههای گردشگری و آشنایی با فرهنگ بومگردی و طبیعت زیبای جزیره کیش و توسعه و معرفی گردشگری طبیعت و اکوتوریسم.
– گردش کار اماکن و تاسیسات گردشگری جزیره کیش.
– تشویق و ترغیب هنرمندان موسیقی نواحی کشور به آفرینش نغمات (ملودی) جدید مبتنی بر فرهنگ موسیقایی بومی جنوب، به منظور حفظ و انتقال ویژگی های موسیقی جنوب ایران به آیندگان.
– ایجاد فضای مناسب، به منظور عرضهی آثار خلق شدهی موسیقی جنوب ایران.
– بسط و تعمیق موسیقی آوازی، سازی و گسترش نغمات موسیقی نواحی سواحل جنوب ایران.
– بررسی موضوع خلاقیت و آفرینش هنری در موسیقی نواحی جنوب ایران.
– بررسی آیینها در موسیقی جنوب ایران و اشاعه فرهنگ جمعی در قالب هنر آیینی.
– پیوند خرده فرهنگها و ارتباط فرهنگ سرزمینهای جنوبی ایران.
– اشاعه هنر آیینی نواحی ایران و جلوگیری از تحریف و فراموشی آن.
– تبلیغ گردشگری هنری از دیدگاه هنر جذاب موسیقی.
– پایلوت کردن گردشگری موسیقی جنوب ایران در جزیره کیش.