در دور جديد كاوش ها
بقايايي ارزشمند از شهر تاريخي كيش كشف شد
با شروع كاوش هاي جديد در بخش شمالي شهر تاريخي جزيره كيش ، آثار با ارزش ديگري از زير خاك بيرون آورده شد.
به گزارش روابط عمومي و امور بين الملل سازمان منطقه آزاد كيش، دكتر مصطفي راستي دوست سرپرست هيات كاوش شهر حريره كيش با اشاره به اينكه بخش حفاري شده ، نزديكترين نقطه اين شهر تاريخي به دريا است، گفت:در ابتدا 50 گمانه را با پيگردي سازه ها باز كرديم و از اين تعداد تا كنون ، كاوش روي35 گمانهآغاز و حدود هزار متر مربع حفاري و جستجو صورت گرفته كهنتايج خوبي در برداشته است.
وي افزود : محدوده اين محوطه حدود 8500 متر مربع مساحت داشته و سازه هاي اصلي آن در بخش غربي و جنوبي اين محدوده قرار گرفته است ، البته باتوجه به يافته هاي فعلي هنوزدر مورد كاربري اين محل نمي توان نظر قطعي داد ولي با توجه به موقعيت محل و شكل سازه ها به نظر مي رسد اينجا يك مركز اداري مثل گمرك ، بارگيري محموله يا حتي يك قلعه و مركز سياسي بوده باشد.
مصطفي راستي دوست يافته هاي سطحي در اين محل را شيشه ، سفال و سكه هاي مسي ذكر كرد و گفت: در اين محل يك مجموعه كامل معماري وجود دارد كه سازه هاي آن پايه و تنه ستون ، اتاق و درگاه است كه بوسيله گچ بري ها ي قالبي ، دندان موشي و كنگره اي تزيين شده اند و در بخش غربي اين مجموعه نيز يك فضاي پايه و پلكان است كه به حصار اين مجموعه با پشتيبان هاي مدور مي رسد .
سرپرست هيات كاوش شهر حريره كيش دو فضاي اتاق مانند به ابعاد سه در پانزده متر كه در اين منطقه كشف شده را از يافته هاي اصلي اين مجموعه خواند و افزود: در اين دو اتاق طاقچه هاي متعدد 80 الي 90 سانتي متري به ارتفاع يك متر و همچنينيك حوضچه به طول 2متر و عرض 50 سانتي متر يافت شده كه كف آنها به صورت خزينه است و تصور مي كنيم مايعاتي مانند شيره خرما و يا انگور در آن ها نگهداري مي شد.
وي كف اين اتاق ها را به شكل گرده ماهي خواند و گفت : نمونه اين نوع كف اتاق در مكان هاي ديگري مثل بندرگاه حريره نيز يافت شده است كه شيب آنها از جنوب به سمت شمال است كه احتمال كاربري توليدي و صنعتي را در اين اتاق ها افزايش مي دهد.
دكتر راستي دوست به ستون و پايه ستون هاي يافت شده در بخش شرقي اين محوطه اشاره كرد و افزود: تعداد ده ستون در اين محل يافت شده كه تعدادي از آنها افتاده است و نحوه ساختن آنها نيز بوسيله كنار هم قرار دادن سنگ هاي مقاوم با استفاده از ملاتي محكم بوده كه روي آنها را با دولايه اندود كرده اند كه لايه اوليه آمود نام دارد كه به استحكام ستون ها كمك مي كرده و يك لايه نازك تر كه براي تزيين استفاده مي شد.
اين كاوش گر آثار تاريخي در مورد روي هم افتادگي ستون هاي محكم اين ساختمانها گفت : يكي از احتمالات اين است كه زلزله باعث تخريب اين ستون هاي محكم شده باشد.
لازم به ذكر است كه شهر تاريخي حريره به وسعت 120 هكتار در شمال جزيره كيش قرار دارد و از آخرين كاوش ها در سال 1370 تا زمان مديريت جديد سازمان منطقه آزاد كيش در ابتداي سال جاري هيچ اقدام جدي براي ادامه كاوشو كشف آثار معماري آن صورت نگرفته بود.