معنی اقلیم
اقلیم به شرایط آب و هوایی یک منطقهٔ جغرافیایی نظیر دما، رطوبت، فشار اتمسفر، باد، بارش و سایر مشخصههای هواشناسی در مدت زمانی نسبتاً طولانی نسبت داده میشود. در هواشناسی معمولاً شرایط حال حاضر آب و هوا مورد بررسی قرار میگیرد در حالی که در اقلیمشناسی مشخصههای درازمدت آب و هوا مورد توجهاست.
شرایط اقلیمی جزیره کیش
کیش همانند دیگر جزایر خلیج فارس به ویژه جزایر تنگه هرمز در نوار باریکی از سرزمین رویش های خاص گرمسیری نیمکره شمالی، با عرض کم جغرافیائی، بین فلات ایران (در شمال) و صحرای عربستان سعودی (در جنوب) واقع است. به جز ویژگی های خاص جغرافیائی و اقلیمی محلی، این جزیره نیر همانند دیگر جزایر نزدیک خود نظیر فارور، هندورابی، شتوار، لاوان و حتی قشم در سلطه شرایط حاکم اقلیم نیمه استوائی این نوار رویشی قرار دارد.
وضع رطوبت جزیره کیش
وضع رطوبت نسبی جو و ضریب میزان شرایط اقلیمی حاکم بر کیش، آب و هوای آن را بحری ساخته است . به جز ایام فصول سرد، بقیه ایام سال رطوبت آن بالای ۶۰ درصد است. در ماه های آبان تا اردیبهشت هوای کیش ملایم و نوسان حرارت آن بین ۱۸ – ۲۵ درجه سانتی گراد است. آمارهای موجود حاکی از هوای بسیار گرم، تا گرم معتدل و همراه با رطوبت نسبی زیاد و گاه باران هائی با شدت متغیر و غالباً کم دوام در برخی از ایام سال است. ساعات آفتابی جزیره کیش بیشترین ساعات آفتابی منطقه به جز سواحل نواحی جنوب شرقی و یا چند جزیره دیگر خلیج فارس یعنی حدود ۳۱۰۰ ساعت در سال است.
بارش های کیش
بارش های کیش معمولاً در ماههای آذر و اسفند صورت می گیرد. بارش های آذرماه تقریباً نا منظم و شدت متغیر دارد. اما بارش های اسفندماه منظم، وضعی نسبتاً ثابت و دارای میانگینی در حدود ۳۱ میلی متر است. برآوردهای نسبی، چند ساله نشان می دهد آغاز فصل بارش معمولاً آبان ماه و پایان بارندگی تقریباً اردیبهشت ماه است و ایام بارندگی آن در مجموع چند ساعت است و در چند روز صورت می گیرد.
باران های اتفاقی مردادماه که عمدتاً سیل آسا است و در مدتی کوتاه فرو می ریزند، غالباً خاک را شسته و به علت گرمای بالای سطح زمین نم آن ها به سرعت از خاک محو می گردد، و در عین حال باران های این ایام خود نعمت و رحمت آسمانی است که باید از آن بهره ی کافی گرفت و با ایجاد آب بندها و سدهای بزرگ و کوچک متعدد آب آن را مهار کرد. با آن که کیش روی گنبد نمکی قرار دارد، ولی برخلاف جزایر دیگر (مانند قشم)، هنوز رأس گنبدهای نمکی زیرین آن زیاد بالا نیامده است و بنابراین خوشبختانه وضع زمین شناختی جزیره به نحوی است که نفوذ آن ها به زیرزمین باعث بالا آمدن شوری نمی شود و با تمهیداتی میتوان نزولات آسمانی را مدتها پس از هر بارندگی در آب بندها نگهداری کرد و حداکثر استفاده از آنها را نمود.
گرم ترین و سردترین ماه کیش
تفاوت دما بین گرم ترین و سردترین ماه کیش حدود ۱۶درجه است. یعنی دی ماه دارای کم ترین تبخیر با نوسان ۱۲ درصد و خنک ترین و خشک ترین ماه جزیره و مرداد ماه با بیش ترین میزان تبخیر و با تغییر و نوسان حدود ۲۸ درصد دارای بیشترین تبخیر و گرم ترین ماه جزیره است. تبخیر زیاد ایام مرداد ماه در وقوع بارش های اتفاقی هر از چندگاه جزیره به صورت رگبارهای موسمی که متأثر از جریان هوای مرطوب اقیانوس هند در این منطقه است بی تأثیر نیست.