مشاهده آهوان کیش و آهوی زیبای ایرانی از فاصله نزدیک که آزادانه در حال زیست است یکی از جاذبه های گردشگری کیش است.
جزیره کیش با توجه به تنوع پوشش گیاهی (درخت، درختچه، بوته) و نواحی مسطح و هموار از شرایط آب و هوایی و زیستگاهی مناسبی برای زندگی آهوان برخوردار است. با توجه به همین شرایط و جهت حمایت از تکثیر آهوی ایرانی، سال 1363 تعداد 30 راس آهو از جزیره خارک به کیش منتقل گردید.
پارک حفاظت شده آهوان
با توجه به توسعه ساخت و سازها در جزیره کیش و نگرانی در مورد کوچکتر شدن عرصه طبیعی برای زیست آهوان، منطقه ای در حدود 200 هکتار به عنوان زیستگاه طبیعی و حفاظت شده برای آهوان در جنوب فرودگاه کیش اختصاص یافت. پارک حفاظت شده آهوان حصاربندی شده و آبشخورهایی به منظور تامین آب و علوفه مورد نیاز آهوان ساخته شده است. این پارک برای استفاده توریست های علاقه مند به صورت سافاری پارک ایجاده شده است.
محل مشاهده آهوان
در جزیره کیش سه منطقه برای زیستگاه آهوان مشخص شده که شامل نواحی اطراف فرودگاه، بخش جنوبی و جنوب شرقی و غربی جزیره است.
هنگام گشت و گذار در جزیره می توان آهوان را در بیشتر مناطق کیش خصوصا در شرق و جنوب جزیره (محوطه فنس کشی شده فرودگاه، پارک آهوان و پایگاه هوایی) که به صورت گله های پراکنده هستند مشاهده نمود. خوشبختانه با توجه به اقدامات حفاظتی مناسب و فرهنگ بالای زیست محیطی ساکنان، روز به روز بر جمعیت آهوان افزوده شده است .
گونه آهوان کیش
آهوان کیش از گونه موسوم به گازلا (Gazella) هستند و در لیست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از محیط زیست (IUCN) به عنوان گونه آسیب پذیر معرفی شده اند. دوره بارداری این آهوان 5 تا 6 ماه و طول زندگی آن حدود 11 سال است. این گونه از آهو در بخشهایی از آسیای مرکزی شامل قسمتهایی از ایران، جنوب غربی پاکستان و صحرای گبی پراکنده است.
طبق سرشماری اردیبهشت ماه سال 1386 تعداد آهوان کیش بیش از 350 راس برآورد گردید. طبق آخرین سرشماری صورت گرفته در بهمن ماه سال 1399 تعداد کل آهوان جزیره 936 راس اعلام شده است.
بقاء و افزایش جمعیت آهوان در جزیره کیش با شرایط مناسب محیطی، ساخت آبشخور و توزیع علوفه در مناطق مختلف جزیره مرتبط می باشد. در حال حاضر مهمترین عامل مرگ و میر آهوان تصادفات جاده ای بوده و رعایت سرعت مطمئنه در هنگام رانندگی در این مناظق تاثیر بسزایی در كاهش آمار مرگ و میر این موجودات زیبا خواهد داشت.
نکات لازم هنگام دیدن آهوان کیش
بسیاری از ساکنان و گردشگران کیش با دیدن بره آهو این تصور اشتباه را دارند که بچه آهو در طبیعت رها و یا گم شده است و آنها را به محیط بانی جزیره انتقال می دهند که این کار اشتباه است. چرا که آهوان هفته های اول بعد از تولد، بره هایشان را مخفی کرده و گاه تنها در مواقع شیردهی به آنها سر می زنند. آهوی مادر در صورت لمس بره آهو توسط انسانها از شیر دادن به فرزندش امتناع می کند.
در صورت مشاهده بچه آهو در سطح جزیره، آنها را لمس نکنید چرا که این کار موجب اختلال در چرخه شیردهی آهوی مادر به بره آهو می شود.
از تغذیه آهوان با ضایعات میوه، سبزیجات و نان های بیات و کپک زده خودداری کنید. این کار سبب بیماری این موجودات ظریف شده و خطر شیوع عوامل بیماری زا به جمعیت آهوان را در پی دارد.